wtorek, 24 grudnia 2013

Lukier królewski, dekoracja pierniczków i życzenia :)


Tym razem przepis na najlepszy lukier do dekoracji ciast i ciasteczek - królewski - widniejący na Natkowych pierniczkach.
I w nawiązaniu do tematu - życzymy wszystkim Wesołych Świąt! Ciepłej, rodzinnej atmosfery na najbliższe dni i udanych wypieków w przyszłym roku! :)
N&P


Składniki:
• 90 g białka z jaj
• 450 g cukru pudru
• sok z połówki cytryny

Do dekoracji:
• szpryca
lub
• tutka z papieru do wypieków z odciętą końcówką

Przepisy na pierniczki - jeden, dwa i trzy.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na lukier umieścić w misce. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera, aż do połączenia się składników - lukier powinien być gęsty, bez żadnych grudek. Lukier barwimy dodatkowo przy użyciu barwników spożywczych i umieszczamy go w szprycy lub tutce - zaczynamy dekorację ;)

3 komentarze:

  1. Piękne pierniczki, super udekorowane ! Też często używam do dekoracji lukru królewskiego więc jak najbardziej popieram tą metodę :) . Przy okazji również życzę Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. Wam również życzę wesołych świąt! :)
    Pięknie ozdobione są te pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych świąt ;) pierniczki są genialne ;) Sami planujemy wykonać taką choinkę z pierniczków ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.