Tym razem przepis na najlepszy lukier do dekoracji ciast i ciasteczek - królewski - widniejący na Natkowych pierniczkach.
I w nawiązaniu do tematu - życzymy wszystkim Wesołych Świąt! Ciepłej, rodzinnej atmosfery na najbliższe dni i udanych wypieków w przyszłym roku! :)
N&P
Składniki:
• 90 g białka z jaj
• 450 g cukru pudru
• sok z połówki cytryny
Do dekoracji:
• szpryca
lub
• tutka z papieru do wypieków z odciętą końcówką
Wykonanie:
Wszystkie składniki na lukier umieścić w misce. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera, aż do połączenia się składników - lukier powinien być gęsty, bez żadnych grudek. Lukier barwimy dodatkowo przy użyciu barwników spożywczych i umieszczamy go w szprycy lub tutce - zaczynamy dekorację ;)
Piękne pierniczki, super udekorowane ! Też często używam do dekoracji lukru królewskiego więc jak najbardziej popieram tą metodę :) . Przy okazji również życzę Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńWam również życzę wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobione są te pierniczki :)
Wesołych świąt ;) pierniczki są genialne ;) Sami planujemy wykonać taką choinkę z pierniczków ;)
OdpowiedzUsuń