sobota, 21 grudnia 2013

Pierniczki bałwanki


Miało być zupełnie coś innego, ale wyszły bałwanki :D To tak na cześć dzisiejszego śniegu :) Inspiracja - moje wypieki.com 
P.

 Składniki:

• 250 g mąki pszennej
• 60 g cukru pudru
• 60 g masła/margaryny
• 100 g miodu
 10 g przyprawy korzennej
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 małe jajko

Dekoracja:
• czekolada mleczna/gorzka (20 g)
• czerwony cukrowy pisak (lub lukier królewski zabarwiony na czerwono)
• lukier 
• pianki Marshmallow

Wykonanie:

Blaszki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z sodą. W garnku podgrzać miód, cukier puder i przyprawę korzenną, aż masa będzie płynna - odstawić i chwilę ostudzić. Wlać do mąki, dodać pokrojone w kosteczkę masło i jajko. Zagniatać ciasto do połączenia się składników i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Piec 8-9 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i za pomocą patyczka do szaszłyka rysować oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski narysować z użyciem czerwonego pisaka lub lukru. Odstawić na godzinkę do przeschnięcia. Zrobić lukier (cukier puder + białka + sok z cytryny) i posmarować nim pierniczki. Przykleić głowy bałwankom. Gdy lukier zaschnie ozdobić bałwanki według własnego uznania - guziczki, szaliczki itp. :)




7 komentarzy:

  1. te bałwanki są cudne! takie urocze pierniczki, że aż żal je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Według nas te bałwanki to idealny upominek świąteczny dla bliskich osób:) Są śliczne i pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.