piątek, 20 grudnia 2013

Pierniczki z marmoladą


Ciąg dalszy serii świątecznej - pierniczki przekładane marmoladą przygotowywane przez mamę, w ozdabianiu pomagała siostra  :) Miałam szansę próbować ich już następnego dnia oceniając skalę miękkości - pycha! Przy okazji dorzucam maminy trik na szybkie zmiękczanie pierników - w razie, gdyby ktoś piekł pierniczki last minute (zdjęcie na dole :)).
P.


Składniki*:
• 2 kg mąki pszennej
• 500 g cukru
• 500 g masła/margaryny
• 6 żółtek
 4 jajka
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 1 opakowanie proszku do pieczenia (na 2 kg mąki)
• 1 łyżka kakao
• 2 opakowania przyprawy korzennej (ok. 40 g)
• 1 duży słoik marmolady wieloowocowej

Dekoracja:
• polewa czekoladowa/czekolada
• lukier
• płatki migdałów
• rodzynki
• posypki cukrowe
• kolorowe jadalne pisaki
itp. :)

*na mniejszą rodzinkę można zrobić pierniczki z połowy podanych składników :)

Wykonanie:
Blaszki smarujemy tłuszczem bądź wykładamy papierem do pieczenia. Masło/margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, jajka, miód, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy, a w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Wałkujemy i wykrawamy foremkami pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie przekładamy marmoladą. Na samym końcu dekorujemy według własnego uznania :)))


4 komentarze:

  1. Pycha! My do zmiękczania pierniczków używamy kawałków jabłka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. znowu takie piękne ciasteczka :) dzięki za udział w akcji po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.