piątek, 3 stycznia 2014

Tort malinowo - kokosowy z bitą śmietaną


Przygotowany na urodziny dla mojego Mężczyzny :) Torcik miał być w wersji pomniejszonej i poniekąd tak się stało (kwadraty z biszkoptu o boku 10 cm). Założenie początkowe to 4 porcje :) Natomiast wychodzi z niego 6 porcji (i to sporych), chociaż może się tak nie wydawać. Biały biszkopt przekładany musem malinowym, kremem kokosowym z białej czekolady i śmietanki oraz bitą śmietaną i malinami. Dekoracja to całkowita improwizacja - założeniem było coś kontrastowego i w miarę nowoczesnego. Podsumowanie? Zaskoczenie i szczery uśmiech znaczą najwięcej :)
P.


Składniki:

Biszkopt (forma 28x24 lub 20x20):
• 3 jajka
• pół szklanki cukru
• pół szklanki mąki tortowej
• pół łyżeczki octu
• pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:
• 220 g malin
• 90 g białej czekolady
• 125 g śmietanki 30%
• 6 łyżek wiórek kokosowych
• 1/2 + 2 łyżeczki żelatyny
• 500 g śmietanki 30%
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 duże łyżki galaretki truskawkowej/malinowej
• syrop z puszki ananasa do nasączenia biszkoptów (lub rum)

Dekoracja:

• 100 g gorzkiej czekolady
• draże czekoladowe
+ zmrożone szkło lub gładka blaszka

Wykonanie:

Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać. Oddzielić białka od żółtek. W miseczce żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Białka wraz z cukrem ubić na gładką, białą masę. Dodać żółtka z octem i proszkiem i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmieszać wszystko łyżką do połączenia się składników (bardzo delikatnie!). Wylać masę do formy i piec ok. 20-25 minut. Odstawić do ostudzenia (można nawet na całą noc). Przeciąć na cztery części, zrobić z prostokątów kwadraty o boku 10 cm.

Przełożenie:
Blaty biszkoptowe wymoczyć w syropie z ananasa z puszki. Maliny (120 g) podgrzać w garnuszku aż puszczą sok, a w międzyczasie rozpuścić pół łyżeczki żelatyny i dwie łyżki galaretki truskawkowej lub malinowej w 1/3 szklanki wody. Wlać do malin, zamieszać, odstawić z ognia i ostudzić w chłodnym miejscu aż do lekkiego 'ścięcia się' musu. Rozsmarować na trzech kawałkach biszkoptu. Odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki do stężenia się musu. Po 2-3 godzinach przygotować krem kokosowy - do garnuszka wlać śmietankę i wrzucić czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, co jakiś czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści wsypać 6 duży łyżek wiórków kokosowych i wszystko razem zmieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do zamrażarki na 1,5 h. Po tym czasie wyjąć i rozprowadzić masę na musie malinowym. Odstawić w zimne miejsce do schłodzenia najlepiej na całą noc. Kolejnie rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w ciepłej wodzie, ubić śmietankę 36%, dodać cukier puder i żelatynę i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć bitą śmietanę na masę kokosową, poukładać pozostałe maliny, przykryć je raz jeszcze i położyć biszkopt. Przełożyć tak każdą warstwę, a pozostałością śmietany pokryć cały tort. Schłodzić w lodówce.

Dekoracja: 
Szkło lub blaszkę zmrozić min. 2 h (w moim wypadku była to szklana taca). Czekoladę roztopić w mikrofalówce. Przygotować długi, gładki nóż. Wyciągnąć szkło z zamrażarki, wylewać trochę czekolady i rozsmarowywać nożem. Czekolada będzie w momencie zastygała - podważyć nożem i odklejać dekoracje od szkła. Odkładać na folię aluminiową, a następnie zmrozić je ok. 10 minut w zamrażarce (szczególnie, jeśli w domu jest bardzo ciepło). Udekorować dół tortu płatami czekolady, na górę położyć rulonik i całość przyozdobić jeszcze drażetkami czekoladowymi. Przed podaniem schłodzić jeszcze cały tort. :)



I wersja ostateczna z cyferkami, które na czas zdjęć jeszcze chłodziły się w zamrażarce ;)

8 komentarzy:

  1. Cudowne ! Bardzo fajny pomysł :) Twojemu ukochanemu pewnie smakowało !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie podany, zachwyca bardziej niż ciastko z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł na takie mini torciki. Wyglądają cudownie :) Dobra robota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykły w swej prostocie ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny, bardzo mi się podoba ta dekoracja - taka oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurczę! czapki z głów! profesjonalny! no i te wszystkie smaki, kokosowa warstwa, maliny, bita śmietana!:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.