Dawno nie słyszałam aż tylu pozytywnych opinii na temat ciasta, które zrobiłam - co jest niesamowicie miłe... :) Ale nie ukrywam - chociaż raz w życiu musicie go spróbować, bo warto! Robione na Dzień Taty, chociaż na początku miało być kompletnie coś innego. Wyszło brownie - a to wszystko za sprawą masy kajmakowej, która leżała w szafce jeszcze od świąt wielkanocnych... :)
Składniki (forma 25x36cm):
Ciasto:
• 300 g gorzkiej czekolady
• 200 g masła
• 5 jajek
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
Dodatki i polewa:
• puszka orzechowej masy kajmakowej (380 g)
• 200 g orzechów laskowych
• 250-300 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: Masło z gorzkimi czekoladami rozpuszczamy ciągle mieszając w misce nad parą wodną. Następnie ubijamy jajka z cukrem. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę i miksujemy, kolejne wlewamy masę czekoladowo-maślaną i znowu miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach 25 minut.
Dodatki i polewa: Gdy ciasto przestygnie smarujemy je masą kajmakową. Orzechy laskowe siekamy na kawałki i wykładamy na masę dociskając je. Czekoladę rozpuszczamy nad parą wodną i polewamy ciasto. Schładzamy dzień w lodówce. Smacznego! :)
Wszystko co kocham w jednym kawałku, ale musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, zapisuję, obłęd!.
OdpowiedzUsuńKocham kajmak i brwnie;)
Bajecznie to wygląda, poczułam się jak w fabryce czekolady :) Wpadam do Ciebie natychmiast, bo właśnie mam ochotę na coś tak bombowo czekoladowego !!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, wygląda bosko!:)
OdpowiedzUsuńBajeczne! Moc czekolady i kajmaku :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę wspaniale! nie trzeba nawet dużo słów, aby uwierzyć w jego pyszny smak :)
OdpowiedzUsuńJakie bogate brownie! *__* Kajmark, czekolada, orzechy... Ile dobra w jednym :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda mistrzowsko.. :D Musi być bardzo sycące i czekoladowe, prawda? :D
OdpowiedzUsuńBrownie marzenie, koniecznie do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńTe ciasto aż krzyczy do mnie, a mnie ono ominęło! ;(
OdpowiedzUsuńIstne cudo czekoladowe z mnóstwem kalorii ale zdecydowanie warte grzechu:)
OdpowiedzUsuńczy można użyć orzechów włoskich?
OdpowiedzUsuńZrobilam, czeka na degustacje w lodowce. Mysle ze bedzie pyszne. Ale wedlug mnie przydaloby sie wiecej czekolady na gore, tak o 100g. Ogolnie przepis genialny,a o najwazniejsze banalnie prosty. Super! (przepraszam za brak polskich znakow)
OdpowiedzUsuń