Babeczki z jednego sortu, ale w kilku smakach. Przepis na cytrynowe wrzuciłam wcześniej - KILK, a teraz lekko zmodyfikowany na babeczki waniliowe i kakaowe :) Podaję w obu przypadkach składniki na 12 porcji :)
Składniki:
Babeczki waniliowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- ziarenka z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy
- pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki kakao
- barwnik czerwony w proszku, 1/3-1/2 łyżeczki
Babeczki kakaowe:
- nie dodajemy barwnika ;)
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 białko
- opcjonalnie aromat waniliowy
Wykonanie:
Babeczki: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Dolać aromat lub włożyć ziarenka z laski wanilii. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem i kakao (i barwnikiem) oraz śmietanę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.
Krem: mascarpone mieszamy z cukrem, łyżeczką mąki, białkiem oraz aromatem. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut - 1 godzinę, tak aby masa zesztywniała. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do rękawa i dekorujemy babeczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.