Pistacje + biała czekolada + serek mascarpone i mamy przepis na rozpływające się w ustach pralinki :)
P.
Składniki (12 sztuk):
Trufle:
• 80 g białej czekolady
• 80 g mascarpone
• 20-30 g pistacji (już obranych)
• 1 łyżeczka masła
Polewa:
• 100 g białej czekolady
• kilka pistacji do dekoracji
Wykonanie:
Trufle:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Ostudzić. Pistacje zblendować. Serek mascarpone zmiksować na puch, dodać masło, pistacje oraz białą czekoladę i miksować do połączenia się składników. Schłodzić masę w lodówce przez 1-2 h, do czasu aż będzie się dało formować z niej kulki, które następnie schładzamy raz jeszcze w zamrażarce ok. 30 minut.
Polewa:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Pistacje obrać i przepołowić. Trufle wyjąć z zamrażalki i moczyć w czekoladzie. Od razu na wierzch kłaść pistację. Zmrozić kilka minut w zamrażarce Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce (przed podaniem wyjąć je minimum 30 minut wcześniej - dzięki temu będą rozpływać się w ustach :) ).
Wyglądają nieziemsko ! Uwielbiam pistacje :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńkocham pistacje:)) szkoda że nie dałaś foto w przekroju.... bardzo jestem ciekawa jak wyglądają:))
OdpowiedzUsuńJest na drugim zdjęciu :))
Usuńwyglądają przepieknie i przepysznie...kocham pistacje..=)
OdpowiedzUsuńo kurczę, marzenia się spełniają! zapisuję! :))
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia! Muszę zmusić mojego C., żeby mi kupił pistacji :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię! wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuń