piątek, 31 maja 2013

Mini pączki


Zdjęcia i  przepis znalezione w starym folderze :) Może się jeszcze czegoś doszukam... Zgodnie z datą pączki zostały zrobione w kwietniu 2011 roku i z tego co pamiętam zrobiły szał wśród moich dobrych znajomych na uczelni :) Kiedyś muszę do nich wrócić :)



Składniki:
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka w temp. pokojowej
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia we frytkownicy ok. 2 litrów

Dodatkowo do dekoracji zgodnie z upodobaniami - biała/mleczna/gorzka czekolada, posypki, lukier, cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Drożdże wsypujemy do miseczki i wlewamy wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do kolejnej  miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier i sól, a następnie dodajemy mleko, masło, żółtka oraz drożdże. Wszystko razem mieszamy np. mikserem, a następnie ugniatamy ręcznie koło 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z misy i je wałkujemy, a kolejnie wycinamy szklanką i w środku robimy dziurkę (chociaż nie jest to konieczność). W zależności od grubości ciasta powinno nam wyjść 15 - 20 sztuk pączków. Wycięte pączki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smażymy w 170 stopniach po 3 minutki z każdej strony. Gdy wystygną zabieramy się za dekorowanie... :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.