Inspiracja przepisem Nigelli Lawson. W oryginale ciasto jest na bazie mąki kukurydzianej, natomiast nikt z domowników nie ma nietolerancji glutenu także zastąpiłam zwykłą mąką pszenną :)
Składniki:
Ciasto:
• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 200 g zmielonych migdałów
• 110 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• starta skórka z dwóch cytryn
• wyciśnięty sok z dwóch cytryn
• laska wanilii
Polewa i dekoracja:
• 150 g białej czekolady
• 60 g śmietanki 30%
• 50 g pistacji (waga po obraniu), solone lub niesolone (u mnie te pierwsze)
• 5 plasterków cytryny
Wykonanie:
Ciasto: Tortownicę (23 cm) smarujemy masłem. Łączymy w misce sypkie składniki - mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia. Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku na przemian ze składnikami sypkimi. Na sam koniec dodajemy skórkę i sok z cytryn oraz ziarenka z laski wanilii i dobrze mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 40 min.
Dekoracja: Roztapiamy w rondelku nad parą wodną czekoladę wraz ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wkładamy na 15-20 min. do lodówki. Wyjmujemy i polewamy chłodne ciasto. Kładziemy plasterki cytryn i posypujemy pokrojonymi pistacjami. Smacznego :)
Wspaniale jest to ciasto! Robilam je na mace kukurydzianej wlasnie, bylo pyszne; ide o zaklad, ze na zwyklej tez smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńMmm, z tymi pistacjami prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) uwielbiam pistacje...
OdpowiedzUsuńNominowałam twój blog do Liebster blog awards po szczegóły zapraszam do mnie http://6smak.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
Fantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuń