czwartek, 30 maja 2013

Babeczki cytrynowe


Składniki:

Babeczki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

Krem z mascarpone:
  • 200 g mascarpone 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 białko
  • opcjonalnie aromat cytrynowy lub łyżeczka startej skórki z cytryny
Do dekoracji kilka grubszych plasterków cytryn przeciętych na 4 części. 


Wykonanie:

Babeczki: 
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Włożyć skórkę i sok z cytryny i również wszystko zmiksować. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem oraz śmietanę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut. 

Krem: 
Mascarpone mieszamy z cukrem, łyżeczką mąki, białkiem oraz skórką z cytryny. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut - 1 godzinę, tak aby masa zesztywniała. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do rękawa i dekorujemy babeczki :)



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.