Składniki:
Babeczki:
- 1,5
szklanki mąki pszennej
- 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
- 115
g masła
- 3/4
szklanki cukru
- 2
duże jajka
- skórka
otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
Krem z mascarpone:
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 białko
- opcjonalnie aromat cytrynowy lub łyżeczka startej skórki z cytryny
Do dekoracji kilka grubszych plasterków cytryn przeciętych na 4 części.
Wykonanie:
Babeczki:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Włożyć skórkę i sok z cytryny i również wszystko zmiksować. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem oraz śmietanę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Włożyć skórkę i sok z cytryny i również wszystko zmiksować. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem oraz śmietanę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.
Krem:
Mascarpone mieszamy z cukrem, łyżeczką mąki, białkiem oraz skórką z cytryny. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut - 1 godzinę, tak aby masa zesztywniała. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do rękawa i dekorujemy babeczki :)
Mascarpone mieszamy z cukrem, łyżeczką mąki, białkiem oraz skórką z cytryny. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut - 1 godzinę, tak aby masa zesztywniała. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do rękawa i dekorujemy babeczki :)
fajne, lubię takie cytrynowe smaki
OdpowiedzUsuń