Według opinii kilku osób - lepsze niż ze sklepu :) Warto zrobić i spróbować - szczególnie, że sam proces tworzenia nie trwa długo i jest dość prosty.
P.
Składniki:
• 210 g sezamu
• 210 g cukru
• 3 łyżki wody
• 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia. Sezam podprażamy na suchej patelni na średnim ogniu aż nabierze ładnego, złocistego koloru. Ściągamy z ognia i odstawiamy. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, podgrzewamy do czasu aż się skarmelizuje - będzie brązowy i płynny. Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. Odstawiamy z ognia, wsypujemy zarumieniony sezam i wszystko razem łączymy. Masę wylewamy na jeden arkusz papieru do pieczenia i nakrywamy ją drugim. Całą masę cieniutko rozwałkowujemy (trzeba to zrobić bardzo szybko - masa tężeje). Odklejamy jeden z arkuszy i kroimy na prostokąty, kwadraty itp. Odklejamy od drugiego arkusza, wykładamy na talerz. Smacznego :)
domowe sezamki, aaa! rewelka.
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa wielu z nas...:)
OdpowiedzUsuń