Nadziewane słodkie bułeczki w sam raz na jesienne śniadanie lub podwieczorek. :)
P.
Składniki (6 sztuk):
• 320 g mąki pszennej
• 7 g drożdży suchych
• 60 g masła
• 50 g cukru
• 20 g cukru wanilinowego
• szczypta soli
• 2 jajka (jedno do bułeczek, drugie do smarowania)
• 120 ml mleka
• 10 śliwek
• cukier gruboziarnisty do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać wraz z drożdżami, dodać cukier i ciepłe mleko - odstawić na 10 minut. Masło roztopić. Do mąki dodać sól, cukier wanilinowy i jajko. Połączyć składniki i wlać masło. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Po tym czasie śliwki pokroić na połówki. Przygotować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 części i z każdej zrobić płaski placek wielkości dłoni. nakładać na niego po 2-3 połówki śliwek i skleić formując bułeczkę. Wykładać na blaszkę. Posypać bułeczki cukrem i posmarować jajkiem. Odstawić jeszcze na pół godzinki do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 30 minut, po wyjęciu ostudzić.
bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńcudne bułeczki! koniecznie muszę wypróbować, póki jeszcze widać śliwki w sklepach!
OdpowiedzUsuń