niedziela, 12 stycznia 2014

Frytki z selera


Frytki - nie znam osoby, która ich nie lubi :) Znam natomiast dużo, którzy rezygnują z nich z powodu przechodzenia na różnorakie diety, czy ociekającego z nich tłuszczu. W takich sytuacjach można jednak przygotować zdrowszą, mniej kaloryczną wersję tego przysmaku, wcale nie ustępującą pierwowzorowi w smaku... :) 
Dla pojedynczej osoby frytki przygotowałam z jednego, większego selera.
N.


Składniki:
• korzeń selera (1 na porcję)
• łyżka oliwy
• łyżeczka papryki słodkiej
• pieprz cayenne (ilość wedle uznania :))
 czosnek granulowany 
• 3 sól do smaku

Sos: 
• jogurt naturalny
• ząbek czosnku
• sól
• łyżeczka koperku
• kilka kropli soku z cytryny
(dla nieodchudzających się ewentualnie łyżka majonezu ;))

Wykonanie:
Selera myjemy oraz obieramy. Kroimy na plasterki, następnie w cieniutkie paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy papryki, chili, czosnek granulowany oraz oliwę. Nacieramy przyprawami słupki oraz wstawiamy do lodówki, by aromat przypraw mógł się połączyć z selerem. Wykładamy na blachę, pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku w 200 stopniach (użyłam opcji termoobieg + górna grzałka). Możemy podać z sosem jogurtowym dla zneutralizowania ostrego smaku. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. świetny przepis:))) SMACZNIE WGLĄDA:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować , kocham wszelkie kombinacje które są substytutem normalnych frytek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam takie w bioway'u-są pyszne, jednak twoja wersja na zdjęciach wygląda apetyczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą być smaczne z tymi przyprawami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam dzisiaj są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie zostało sprecyzowane na ile do lodówki odkładamy,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1-3 godzinki, natomiast lodówkę można również pominąć - w tym wypadku, po prostu odrobinkę mniej przejdzie smakiem przypraw :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.