środa, 8 stycznia 2014

Babka cytrynowa - najlepsza, bardzo puszysta :)



Jeden z najlepszych przepisów na babkę - baaardzo puszysta z delikatnym, cytrynowym smakiem :) Przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji" z modyfikacją dotyczącą cytryny, piekły tym razem mama z siostrą :)
P.


Składniki (2 babki):

• 8 jajek
• 300 g mąki pszennej
• 350 g cukru
• 1 szklanka oleju
• sok z cytryny (+skórka otarta)
• 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
• cukier puder + sok z cytryny (miksujemy do połączenia się składników:))

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie foremki wysmarować masłem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejnie dodać żółtka, olej, sok z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Przelać do foremek i piec 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po czasie wylać na wierzch babek lukier cytrynowy. Smacznego :)


3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.