Tort przygotowany przez moją mamę na urodziny siostry :) Jeden z prostszych i niewymagający trudno dostępnych składników.
P.
Składniki:
Biszkopt:
• 8 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 1,5 szklanki mąki tortowej
• 1,5 łyżeczki octu
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie i dekoracja:
• 1 l śmietanki 36%
• 6 łyżeczek żelatyny
• 4 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki cukru pudru
• puszka ananasa w syropie
• wiórki kokosowe
• czekolada mleczna (kilka kostek)
• rodzynki
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę (26 cm) wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać. Oddzielić białka od żółtek. W miseczce żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Białka wraz z cukrem ubić na gładką, białą masę. Dodać żółtka z octem i proszkiem i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmieszać wszystko łyżką do połączenia się składników (bardzo delikatnie!). Wylać masę do formy i piec ok. 40-45 minut. Odstawić do ostudzenia (można nawet na całą noc). Przeciąć na trzy części.
Przełożenie i dekoracja:
Blaty biszkoptowe wymoczyć w syropie z ananasa z puszki. Krążki z ananasa pokroić na kawałeczki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę. Namoczone biszkopty przełożyć bitą śmietaną i kawałeczkami ananasa. Cały tort wyłożyć bitą śmietaną, zrobić dekorację za pomocą szprycy, rozłożyć rodzynki. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, a górę wiórkami czekoladowymi (wcześniej startymi na tarce). Położyć kawałeczki ananasa. Schłodzić do momentu podania.
rewelacyjnie wygląda, pyyycha:D:D
OdpowiedzUsuńMój tato byłby w siódmym niebie jakby zobaczył ten tort bo bardzo lubi ananasy i wiórki kokosowe w cieście :)
OdpowiedzUsuńTakie torty to moja specjalność , pycha :)
OdpowiedzUsuńPycha, takie torty to moja specjalność. Najlepsze są ze świeżymi owocami truskawek i malin :)
OdpowiedzUsuńja sama zrobe se taki tort na dzisiejsze moje urodziny :)
OdpowiedzUsuń