Moje początki zabaw w cukiernika ;) Tort urodzinowy przygotowywany dla mamy dwa lata temu... Przepis z kwestii smaku.
P.
Składniki:
Biszkopt:
• 7 jajek
• szklanka cukru
• 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
• 2/3 szklanki kakao
Przełożenie i bita śmietana:
• 750 ml śmietanki 36%
• 1/4 szklanki cukru
• 2 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżeczki żelatyny
• słoiczek konfitury wiśniowej
• 5 łyżek wiśniówki
• ok. 500 g wydrylowanych świeżych/mrożonych wiśni lub wiśni z domowej wiśniówki (tak jak u mnie)
Dekoracja:
• wiśnie (świeże, mrożone, z frużeliny lub z domowej wiśniówki-jak u mnie)
• wiórki czekoladowe / posypka czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Przygotowanie biszkoptu można zobaczyć na filmie. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
Przełożenie i bita śmietana:
Konfiturę wymieszać z alkoholem, owoce wydrylować. Mrożone wiśnie rozmrozić lub wyjąć wiśnie z domowej wiśniówki. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty. W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną. Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć bitą śmietaną. Położyć drugi blat, powtórzyć konfiturę, owoce i bitą śmietanę. Przykryć trzecim blatem. Całość wysmarować ubitą śmietanką robiąc fale i nierówności za pomocą łyżki.
Dekoracja:
Wiśnie wyłożyć dookoła tortu, wiórki czekoladowe/posypkę wyłożyć na środek lub udekorować według własnego uznania. Przechowywać w lodówce.
Musiał być pyszny! A wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń