Miękkie, cynamonowe muffinki z kawałeczkami jabłek. Nie ma lepszych w tej kategorii :)
P.
Muffinki:
• 3 średnie jabłka
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 łyżki roztopionego masła (ok. 50 g)
• szklanka mleka
• 1 jajko
Kruszonka:
• 20 g mąki pszennej
• 10 g cukru
• 10 g masła
Dekoracja:
• kilka malutkich jabłuszek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce zmiksować składniki płynne - jajka, mleko i masło. Wsypać do tego składniki sypkie i wszystko razem krótki zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać kawałeczki jabłek i wmieszać łyżką. Przełożyć ciasto do papilotek. Malutkie jabłuszka przeciąć przez środek i kroić na plasterki. Układać na muffinkach. Zrobić kruszonkę - utrzeć w rękach mąkę z masłem i cukrem. Posypać po wierzchu muffinek. Całość posypać odrobinką cynamonu. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego :)
Jejku!! Jakie śliczne! Na pewno są pyszne, to przecież widać :))
OdpowiedzUsuńPiekna strona. A jabłuszka po prostu niebiańskie :)! Wyglądają fantastycznie :) !
OdpowiedzUsuńCudowne, jesienne muffinki. Bardzo apetyczne, szczególnie z tym jabłkiem na górze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie jabłek z cynamonem, jestem w niebie ! ;D
OdpowiedzUsuńzdjęcia mnie czarowały :) sięgnęłabym po jedną (albo dwie) bez wahania. pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te plasterki jabłek na wierzchu! Ja ostatnio takie ułożyłam na bułeczkach - wyglądały uroczo :)
OdpowiedzUsuńrobisz genialne zdjęcia, przepyszne wypieki i do tego tak ślicznie się prezentują !
OdpowiedzUsuńbardzooo lubię twojego bloga :) miło za każdym razem się tu wchodzi i przegląda te świetne przepisy i fotografie :)
bardzo efektowne! idealne na jesienne popołudnie
OdpowiedzUsuń