Robiłam je już kiedyś... Teraz nadarzyła się znowu ku temu okazja :) Nadmiar słonecznika i pestek dyni postanowiłam wykorzystać właśnie do florentynek. Amatorzy ciasteczek z ziarnami i płatkami owsianymi będą zachwyceni.. :) Są chrupiące, słodkie i mają fantastyczny, cytrynowy posmak. Poza tym - robi się je wręcz migiem! Inspiracja przepisem A. Dopierały "Owsiane florentynki".
P.
Składniki (15 sztuk):
• 50 g płatków owsianych błyskawicznych
• 25 g pestek słonecznika
• 25 g pestek dyni
• 40 g płatków migdałów
• 1 białko dużego jajka
• 40 g cukru pudru
• skórka z połówki małej cytryny
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane, a kolejnie słonecznik i pestki dyni. Mają być chrupkie i lekko złotawe. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, następnie zmieszać ją z cukrem pudrem i białkiem. Na sam koniec dodać słonecznik, migdały, pestki dyni i płatki owsiane - wszystko razem zmieszać. Na blaszkę nakładać po łyżce masy, formować w okrągłe, w miarę płaskie placuszki. Piec ok. 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do przestygnięcia (ok. 10-15 min.), a jak już będą twardawe przełożyć na chwilę na kratkę. Smacznego :)
śliczne fotografie!!!, pięknie wyglada ;-))
OdpowiedzUsuńkiedyś to były moje ulubione ciastka, muszę sobie przypomnieć ich smak :)
OdpowiedzUsuńwow! wyglądają super, aż nabrałam ochoty na taką florentynę!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne chrupiące ciasteczka :) lubię takie !
OdpowiedzUsuńMniami :) Uwielbiam wszelakie ciasteczka owsiane, Twoje wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciacha! Cudne Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Uwielbiamy takie ciastka. Zdrowe i pyszne
OdpowiedzUsuńwww.domowe-wypieki.com
OdpowiedzUsuńciastka fenomenalne i pełne zdrowych dodatków - super :-)