Pozostajemy w jabłkowo - cynamonowych klimatach. Jedne z ciast mojego dzieciństwa... :) Przepis maminy, a cały jabłecznik tym razem to praca łączona - ciasto biszkoptowe piekłam ja, całą resztą zajęła się mama. Zdążyłam sfotografować ostatnie trzy kawałki ciasta.... :D
P.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka octu
• 1 szklanka mąki tortowej
Masa jabłkowa:
• 2 kg jabłek
• łyżka cynamonu
• 4 łyżki cukru
• 1/5 szklanki wody
Do posypania:
• cukier puder
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać. Oddzielić białka od żółtek. W miseczce żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Białka wraz z cukrem ubić na gładką, białą masę. Dodać żółtka z octem i proszkiem i zmiksować. Dodać mąkę i zmieszać wszystko razem na niskich obrotach miksera. Wylać masę do formy i piec ok. 25 minut. Odstawić do ostudzenia (można nawet na całą noc). Przeciąć na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wlać wodę do garnka i wrzucić jabłka, gotować na małym ogniu aż do zmięknięcia co jakiś czas mieszając (ok. 1-2 h). Gdy z jabłek zrobi się już mus dodać cukier oraz cynamon i jeszcze chwilę gotować. Masę ostudzić i wyłożyć na blat biszkoptu, przykryć drugim. Schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak lekko i puszyście, aż chce się je zjeść :)
OdpowiedzUsuńPiękny, idealny...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i lekko niczym chmurka:)
OdpowiedzUsuńAle to ciasto leciutko wygląda!
OdpowiedzUsuńTradycyjnie najlepiej :)
OdpowiedzUsuńOj jakie te kawałeczki równiutkie!! Pycha :-)
OdpowiedzUsuńTen prepis jest na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńNa blaszkę 20x30 cm, także raczej małą :)
Usuń