środa, 23 października 2013

Ekstrakt waniliowy


Domowy najlepszy :) Dla wszystkich, którzy często pieką, cenią sobie naturalny aromat wanilii i mają 5 minut czasu na przecięcie laski waniliowej i zalanie jej alkoholem (u mnie w dwóch rodzajach - rum i czysta wódka) oraz cierpliwości na kolejne 1,5-2 miesiące, gdy już będzie gotowy do użytku :) Przechowywać i używać go można przez lata.
P.



Składniki (1 słoik):
• 250-300 ml wódki lub rumu
• 4-5 lasek wanilii
• słoiczek :)

Wykonanie:
Laski wanilii przeciąć wzdłuż. Włożyć do słoiczka, zalać wódką bądź rumem, zakręcić i odstawić w suche i ciemne miejsce na 6-8 tygodni. W tym czasie ekstrakt będzie zmieniał kolor na coraz ciemniejszy, aż osiągnie odcień długo parzonej, mocnej herbaty. Po 2 miesiącach ekstrakt jest już w pełni gotowy do użycia i ma świetny aromat :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i pewnie tak samo pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię sobie podobny ekstrakt, ale nie mam takiej pięknej etykietki niestety.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, wybieram ten na rumie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to chyba bardziej likier niz ekstrakt, przy takiej ilosci alkoholu ;)
    brzmi bajecznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No likier raczej nie bo cukru nie ma...a ja na 200ml wkładam 5-6 lasek wanilii i dodaje łyżkę brązowego cukru, a w poźniejszym czasie resztki ze zużytych lasek też wrzucam do butelki :) Ekstrakt wtedy jest jeszcze intensywniejszy :)

      Usuń
    2. Ja swój pierwszy to w ogóle zrobiłam tylko na 3 laskach! I był intensywny, ale na 5 sztukach to jest moc :) Fajny patent z łyżką brązowego cukru, wypróbuję w przyszłości :) Albo dosypię jeszcze teraz do jednego słoiczka :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.