Propozycja dla fanów orzechów i mało słodkich śniadań :)
Składniki:
• 10 łyżek masła orzechowego
• 2 łyżki miodu
• pół szklanki wody
• 3 łyżki otrąb żytnich
• 220 gramów płatków owsianych
• 100 gramów orzeszków ziemnych
• 50 gramów orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło orzechowe, wodę i miód podgrzewamy w rondelku do momentu aż staną się jednolitą masą. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy otręby, płatki owsiane, orzechy laskowe i ziemne i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut (mieszając co 15 minut). Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grill w piekarniku. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i przechowujemy w zamkniętym słoiku.
przepyszna mieszanka, idealny pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńgranola pyszna !! z masłem orzechowym na pewno *-*
OdpowiedzUsuńach, domowa granola, pyszności!
OdpowiedzUsuńpodwójnie orzechowa, pycha! :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Zaraz zrobię moim NieAlergikom ;)
OdpowiedzUsuńach pyszne! muszę sobie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńz dodatkiem masła orzechowego to zdecydowanie moja ulubiona granola :)
OdpowiedzUsuń