Wypiek z mojej ulubionej kuchni włoskiej - calzone, czyli pizza pieróg! Przepis na ciasto z mojewypieki.pl, nadzienie według mojego uznania:) Wychodzą 4 duże pierogi - danie idealne na obiad. Podawać z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym.
P.
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 7 g drożdży suchych
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml mleka
• 1 jajko - do posmarowania
Nadzienie:
• 5 łyżek oliwy
• 500 g pieczarek
• 300 g kurczaka
• 250 g sera żółtego startego (u mnie ementaler + trochę parmezanu)
• sól
• pieprz
• suszone oregano (lub zioła prowansalskie)
• suszony rozmaryn
• 4 ząbki czosnku
• 4 małe cebule
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, posypać oregano i startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym rozmarynem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
Nadzienie: Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kroimy cebule oraz czosnek i podsmażamy 7-10 min. na patelni. Kroimy pieczarki i dodajemy je do cebuli, przyprawiamy, smażmy ok. 10 minut. Na osobnej patelni podsmażamy kawałeczki kurczaka (przyprawione solą i pieprzem). Ściągamy obie patelnie i mieszamy kurczaka z pieczarkami i cebulami.
Bardzo fajny pomysł na ciekawy obiad, to nadzienie to zdecydowanie moje smaki:-)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmm, wygląda bosko! Chętnie bym teraz takie wszamała:)
OdpowiedzUsuńIle nadzienia, i to jakiego pysznego! Mniaam, uwielbiam calzone ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚwietne nadzienie!
OdpowiedzUsuńCalzone to jedna z moich ulubionych potraw. Świetnie nadaje się na obiad ze znajomymi, a jak zostanie to i na śniadanie można odgrzać. Ten farsz wygląda bardzo kusząco, więc muszę go spróbować w zastępstwie mojego ukochanego - pepperoni a la Pizza Dominium (pieczarki, pepperoni, sos pomidorowy i mozarella).
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńwiesz może ile ma kcal? :) proszę o szybką odp.
OdpowiedzUsuńOjej, nie mam zielonego pojęcia :) Natomiast można dodać kcal każdego ze składników i podzielić na 4, jeśli się komuś chce:)
UsuńIle wychodzi tych pierogów?
OdpowiedzUsuńJest w opisie :) 4 dosyć spore sztuki :)
UsuńUwielbiam ! <3
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/