środa, 23 kwietnia 2014

Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i laskowymi



Słodkości, czekolada i orzechy.... (:
P.


Składniki (16 sztuk):
• 100 g mąki pszennej
• 80 g cukru trzcinowego
• 40 g cukru białego
• 100 g orzechów pekan
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 100 g masła
• 150 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi (ewentualnie bez)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. W mikrofalówce rozpuścić połowę czekolady. Masło utrzeć z cukrami, ekstraktem, jajkiem i rozpuszczoną czekoladą. Dodać połowę pokrojonych orzechów i resztę czekolady oraz przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować krótko na średnich obrotach do połączenia się składników. Wykładać po łyżce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - wyjdzie ok. 16 sztuk. Powtykać pozostałe orzechy pekan. Piec 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić i po 10-15 min. przełożyć na kratkę. Powinny być lekko ciągnące się po wystudzeniu. Smacznego :)


sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocna babka piaskowa


Smak babki piaskowej, koniecznie z dodatkiem ulubionego (to rodzinne :)) olejku arakowego, zawsze kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Może dlatego, że nigdy nie przepadałam za typowymi mazurkami wielkanocnymi z kajmakiem...Tradycyjnie pieczona przez babcię oraz mamę, od kilku lat tą czynność przejęłam ja ;) Dla podtrzymania tradycji pieczona w kamiennej formie babci, która jeszcze nigdy nie zawiodła i babka jest zawsze doskonale wypieczona :) A co ciekawe - od kilku lat staram się ją podobnie dekorować - co możecie zobaczyć na przypadkowych zdjęciach z poprzednich lat. Lekko zmodyfikowałam przepis z tej strony.
N.

Wszystkim czytelnikom życzymy spokojnych i bardzo słonecznych świąt Wielkanocy, mokrego dyngusa i oczywiście - samych udanych wypieków! :)
N&P&K


Składniki:

Babka:
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
• 180 g cukru
• 4 jajka
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół buteleczki olejku arakowego

+ odrobina margaryny i bułki tartej do przygotowania formy

Dekoracja:
• szklanka cukru pudru
• sok z połowy cytryny
• zielony barwnik
• piankowe kurczaczki, zielona posypka


Wykonanie:
Formę do pieczenia dokładnie nacieramy margaryną i prószymy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przy pomocy miksera jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąki z proszkiem przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy (ciągle miksując). Wlewamy olejek arakowy. Masło roztapiamy w rondelku. Wciąż ciepłe wlewamy do uzyskanej masy i miksujemy przez dłuższą chwilę. Wypełniamy formę gotową masą i wkładamy do piekarnika na 50 minut (opcja dolnej grzałki). Po wypieczeniu (możemy sprawdzić patyczkiem) zostawiamy w foremce na ok. 20 minut i po upływie czasu wykładamy na deskę, studzimy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i barwnikiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy lukrem babkę, dekorujemy posypką oraz piankowymi ozdobami.
Smacznego!


A tak babka wyglądała dwa i rok temu :)


środa, 16 kwietnia 2014

Babka zebra polana cytrynowym lukrem


Przepis maminy, jeszcze ze starego zeszyciku... Tradycję polecam :)
P.


Składniki (duża keksówka):
• 5 jajek
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka wody
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opcjonalnie aromat waniliowy
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
• cukier puder + sok z cytryny (miksujemy do połączenia się składników:))

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dwie foremki wysmarować masłem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejnie dodać wodę, olej, ekstrakt i mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie częsci i do jednej dodać dwie łyżki kakao. Przelewać na zmianę do foremki i piec ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po czasie wylać na wierzch babek lukier cytrynowy. Smacznego :)

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wiosenne ciasto cytrynowe z kiwi


Pierwsze ciasto z mojej nowej książki z  przepisami z jednego z ulubionych blogów, sprezentowanej przez N&K z okazji moich urodzin wraz z TYM tortem. Mój P. wybierał i był to strzał w dziesiątkę ;) Wiosenne, bardzo cytrynowe ciacho i naprawdę ładnie się prezentujące - jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych to gorąco polecam. Przepis z lekkimi modyfikacjami dotyczącymi ilości i składników na większą blaszkę. Publikuję na blogu w trybie przyspieszonym, specjalnie dla Karoliny S. (;
P.


Składniki (blaszka 25x29):

Ciasto cytrynowe:
• 270 g mąki pszennej
• 170 g cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 100 ml mleka
• 200 g masła (u mnie 50 g i 150 ml oleju)
• sok z cytryny
• skórka z jednej cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
• 1/3 płaskiej łyżeczki zielonego barwnika w proszku

Masa kremowa:
• 250 g mascarpone
• 250 g śmietanki 30% lub 36% schłodzonej
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Do dekoracji:
• kiwi 6-8 sztuk

Wykonanie:

Ciasto cytrynowe: 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą pianę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko, ekstrakt, sok i skórkę z cytryny, barwnik i zmiksować. Na koniec dodawać przesianą mąkę i proszek, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa kremowa i dekoracja:
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt z cytryny. Wstawić do lodówki na czas studzenia się ciasta. Po czasie wierzch posmarować kremem i poukładać na nim plasterki kiwi. Schłodzić.



wtorek, 8 kwietnia 2014

Mazurek wielkanocny

mazurek wielkanocny

Przekopałam foldery i znalazłam... ;) Prezentuję mojego pierwszego w życiu mazurka wielkanocnego (robionego w zeszłym roku - tak, przy tej Wielkanocy zasypanej śniegniem - pamiętacie? :)). Jak to na pierwszy raz bywa - przepis banalny! W tym roku spróbuję z czymś zaszaleć... :)
P.

prosty mazurek wielkanocny

Składniki:

Spód:
• 1,5 szklanki mąki kupczatki
• 150 g masła
• 1/4 szklanki cukru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 jajko

Wierzch:
• mała puszka masy kajmakowej
• migdały blanszowane
• orzechy laskowe
• suszona żurawina
• kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło rozetrzeć z cukrem za pomocą miksera na puch, następnie dodać jajka (ciągle miksując). Na sam koniec ucierania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyciągnąć ciasto i uformować na blaszce prostokąt. Piec przez 25 minut. Wyciągnąć ciasto i na jeszcze ciepłym rozsmarować masę kajmakową. Porozkładać migdały i żurawinę formując kwiatki, posypać całość skórką pomarańczową i żurawiną, a po bokach wyłożyć orzechy laskowe. 

mazurek z masą kajmakową

piątek, 4 kwietnia 2014

Sałatka owocowa w ananasie


Sałatka owocowa numer dwa na tym blogu, tym razem w wersji egzotycznej wraz z dość ciekawym sposobem podania - w wydrylowanym ananasie :) Wychodzą cztery porcje, inspiracja - Internet. Na urodziny jak znalazł (;
P.


Składniki:
• dwa ananasy
• papaja
• granat
• grejpfrut
• pomarańcza
• dwa owoce kaki
• limonka
• dwa banany banany
• truskawki
• sok z limonki

Wykonanie:
Odciąć liście (które należy umyć i porozdzielać do ozdoby na talerzu), przeciąć wzdłuż ananasy i wydrylować. Miąższ pokroić w kostkę. Skroić na mniejsze części obrane banany, truskawki, pomarańczę, grejpfruta, papaję, kaki. Obrać granat. Przeciąć na pół limonkę i skropić wszystkie zmieszane w misce owoce. Wyłożyć do ananasowych miseczek. Smacznego :)



środa, 2 kwietnia 2014

Cinnamon & chocolate rolls - Rollsy cynamonowe oraz z czekoladą


Idealna przekąska do niedzielnej kawy i spotkania w rodzinnym gronie - zwłaszcza przy takiej pogodzie! Początkowo miały być tylko te pierwsze, a czekoladowe zostały zrobione specjalnie dla mojej mamy - 
niekoniecznie fanki cynamonu.
P.s. A i tak zjadła cynamonowe... ;)
N.




Składniki (ok. 25 sztuk):

Ciasto drożdżowe:
• 30g świeżych drożdży
• 8 łyżek cukru trzcinowego
• 1 i 1/3 szklanki mleka
• 3 małe jajka
• 7 szklanek mąki
• 150 g masła (roztopione, przestudzone)
• szczypta soli

+ jedno jajko do posmarowania ciasta

Nadzienie:
•  30 g masła (roztopione)
•  pół szklanki cukru trzcinowego
• 2 łyżki startego cynamonu 
• ok. 6 kostek gorzkiej czekolady
• pół szklanki orzechów włoskich


Wykonanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku razem z łyżkami cukru trzcinowego. Po rozpuszczeniu się cukru (nie doprowadzamy do zagotowania!) wlewamy do miski (nie powinno być gorące, a ciepłe), kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy do spienienia się. Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy jajka, wlewamy masło oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. (ja wyrabiałam w robocie kuchennym przy pomocy 'haka', można użyć zarówno miksera z hakami, jak i wyrabiać ciasto ręcznie - mi zajęło to ok. 15 minut). Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski (wcześniej przesmarowanej odrobinką oleju), przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
(Pamiętajmy - ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów! ;))

Po godzinie odsłaniamy ściereczkę, uderzamy dłonią w napęczniałe ciasto i wykładamy na stolnicę (ja dodatkowo podzieliłam ciasto na 2 części - z racji zrobienia dwóch wersji smakowych). Wałkujemy do uzyskania prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Rozpuszczamy resztkę masła i po lekkim przestudzeniu smarujemy nim przy pomocy pędzelka ciasto. Posypujemy (wcześniej zmieszaną) mieszanką cukru i cynamonu bądź startej (na grubych oczkach) czekolady i posiekanych orzechów. Rolujemy ciasto i kroimy na kawałeczki o szerokości ok. 2-3 cm. Kładziemy na blaszce pokrytej pergaminem, możemy je troszkę 'spłaszczyć', smarujemy przy użyciu pędzelka rozbełtanym jajkiem i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia (ok. 15 min).
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni z użyciem opcji górna+dolna grzałka.

Smacznego!