Słodkości, czekolada i orzechy.... (:
P.
Składniki (16 sztuk):
• 100 g mąki pszennej
• 80 g cukru trzcinowego
• 40 g cukru białego
• 100 g orzechów pekan
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 100 g masła
• 150 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi (ewentualnie bez)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. W mikrofalówce rozpuścić połowę czekolady. Masło utrzeć z cukrami, ekstraktem, jajkiem i rozpuszczoną czekoladą. Dodać połowę pokrojonych orzechów i resztę czekolady oraz przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować krótko na średnich obrotach do połączenia się składników. Wykładać po łyżce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - wyjdzie ok. 16 sztuk. Powtykać pozostałe orzechy pekan. Piec 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić i po 10-15 min. przełożyć na kratkę. Powinny być lekko ciągnące się po wystudzeniu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.