Przepis maminy, jeszcze ze starego zeszyciku... Tradycję polecam :)
P.
Składniki (duża keksówka):
• 5 jajek
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka wody
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opcjonalnie aromat waniliowy
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
• cukier puder + sok z cytryny (miksujemy do połączenia się składników:))
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dwie foremki wysmarować masłem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Kolejnie dodać wodę, olej, ekstrakt i mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie częsci i do jednej dodać dwie łyżki kakao. Przelewać na zmianę do foremki i piec ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po czasie wylać na wierzch babek lukier cytrynowy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.