poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muffiny bananowe z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi


Składniki (12 muffinów):

• 350 g dojrzałych, obranych bananów

• 2 jajka
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 280 g mąki pszennej
• 125 ml oleju 
• 100 g cukru
• 60 g gorzkiej czekolady
• 40 g orzechów włoskich, posiekanych

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozetrzeć banany za pomocą blendera na puree. W misce ubijamy na gładką masę jajka oraz olej. W kolejnej misce mieszamy składniki suche - proszek do pieczenia, sodę, mąkę oraz cukier i dodajemy je do jajek i oleju. Do całej masy wlewamy bananowe puree i miksujemy. Na samym końcu dorzucamy czekoladę i posiekane na kawałki orzechy włoskie i mieszamy. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 22- 25 minut.


3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.