Składniki (12 muffinów):
• 350 g dojrzałych, obranych bananów
• 2 jajka
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 280 g mąki pszennej
• 125 ml oleju
• 100 g cukru
• 60 g gorzkiej czekolady• 40 g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozetrzeć banany za pomocą blendera na puree. W misce ubijamy na gładką masę jajka oraz olej. W kolejnej misce mieszamy składniki suche - proszek do pieczenia, sodę, mąkę oraz cukier i dodajemy je do jajek i oleju. Do całej masy wlewamy bananowe puree i miksujemy. Na samym końcu dorzucamy czekoladę i posiekane na kawałki orzechy włoskie i mieszamy. Nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 22- 25 minut.
lubię bananowe..:)
OdpowiedzUsuńKolejny pomysł na mufinki ;) Dzięki. Dzięki bananom nie są chyba zbyt suche, prawda ?
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńŁadnie tu - serdeczności :-)