niedziela, 2 czerwca 2013

Babeczki waniliowe red velvet i kakaowe



Babeczki z jednego sortu, ale w kilku smakach. Przepis na cytrynowe wrzuciłam wcześniej - KILK, a teraz lekko zmodyfikowany na babeczki waniliowe i kakaowe :) Podaję w obu przypadkach składniki na 12 porcji :)


Składniki:

Babeczki waniliowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy
  • pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki kakao
  • barwnik czerwony w proszku, 1/3-1/2 łyżeczki
Babeczki kakaowe:
  • nie dodajemy barwnika ;)
Krem z mascarpone:
  • 200 g mascarpone 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 białko
  • opcjonalnie aromat waniliowy
Do dekoracji kilka kostek czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki i/lub posypka.


Wykonanie:


Babeczki: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Dolać aromat lub włożyć ziarenka z laski wanilii. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem i kakao (i barwnikiem) oraz śmietanę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.


Krem: mascarpone mieszamy z cukrem, łyżeczką mąki, białkiem oraz aromatem. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut - 1 godzinę, tak aby masa zesztywniała. Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy do rękawa i dekorujemy babeczki :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.