Najlepiej smakuje od razu po wieczornej siłowni :D
P.
Składniki:
• 300 g mąki pszennej
• kostka masła
• 5 jaj
• 200 g cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• paczuszka cukru wanilinowego
• 250 g bakalii (mieszamy co lubimy: rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, figi, śliwki, migdały)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Keksówkę wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy kolejno jajka, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy cukier wanilinowy i pokrojone w mniejsze kawałeczki bakalie. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut. Jeżeli w trakcie okazałoby się, że keks jest z góry mocno zarumieniony a w środku jeszcze niedopieczony, należy go przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
świetnie wyglądają, bardzo lubię keksy:)
OdpowiedzUsuń