Dużo, słodko, chrupiąco i kolorowo (:
P&E
Składniki (14 sztuk):
• 1 jajko
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 1 szklanka mąki
• 1/2 szklanki cukru białego
• 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 100 g masła
• 1/2 łyżeczki sody
• 100 g białej czekolady
• 2 łyżki kakao
• m&m'sy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, kawą i kakao. Stopić masło, wsypać cukry i połamaną czekoladę. Podgrzać na małym ogniu do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Po ostudzeniu dodać do niej jajko oraz suche składniki. Przygotować blaszki do pieczenia wyłożone papierem. Nakładać łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczając. Na ciasteczkach wyłożyć m&m'sy. Piec w temp. 160 stopni (z termoobiegiem) od 12 do 14 minut (wyciągnąć je wtedy, gdy zaczną być chrupiące na brzegach - środek może być ciut niedopieczony, zetnie się po wyjęciu z piekarnika). Wyciągnąć z piekarnika, odczekać 5-10 minut aż stwardnieją i wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Planuję zrobić właśnie takie ciasteczka! Słodkie są :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńTe kolorowe pastylki pięknie kontrastują na czekoladowym tle :) Pyszności!
OdpowiedzUsuń