czwartek, 27 lutego 2014

Babka Tulipan


Zdążyłam pstryknąć ostatnie cztery kawałki... (: Nazywa się tulipan, chociaż nam wszystkim bardziej skojarzyła się z motylkiem. Dzięki dodatkowi kisielu oraz budyniu nie jest sucha, wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą. A od ostatniej niedzieli jest to ulubiona babka większości osób :)
P.
Od dzisiaj zapraszamy również tu: 


Składniki:
• 6 jajek
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1,5 szklanki cukru
• 1 kostka masła (200g) lub 250 g masła z pominięciem oleju
• 1/2 szklanki oleju (można dać mniej, ok. 1/3)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier wanilinowy
• 1 budyń waniliowy
• 1 kisiel wiśniowy
• 2 łyżki suchego maku
• 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, olejem i żółtkami na jednolitą puszystą masę. Do masy dodać ubite białka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać i podzielić na cztery części. Do pierwszej dodać budyń, do drugiej kisiel wiśniowy, trzeciej kakao i do czwartej mak. Ciasto wykładać warstwami do foremki. Przed wstawieniem do piekarnika przekroić je ostrym nożem przez środek wzdłuż dłuższego boku. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 50 min. lub do suchego patyczka.

4 komentarze:

  1. Smkowicie wygląda!!! w sam raz zapisuję przepis na wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie. Wydaje mi sie jednak,ze gdzies wkradl sie maly blad. W skladnikach wypiane jest 1/2 szklanki oleju,ale w przepisie go nie ma. Chyba w ogole nie powinno go byc,poniewaz dodajemy cala kostke masla. To chyba zbyt duzo "tluszczyku" :-) Napisz prosze czy sie myle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wyłapanie! W składnikach jest napisane poprawnie, jakimś cudem pominęłam pisząc przepis...Już poprawione :) To racja, ta babka różni się od innych troszkę większą ilością tłuszczu, ale... raz na jakiś czas można ;) W smaku po upieczeniu się tego nie czuje :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.