Prezent, który dostałam na urodziny dwa lata temu... :) Wykonanie Natka&Kaja, zdjęcia i przepis zamieszczam na wspominki dla potomnych - co by się w przyszłości pochwalić ;D
P.
Składniki (24 sztuki):
Babeczki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 jajka
• 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• ziarenka z jednej laski wanilii
• 1/4 szklanki mleka
Lukier:
• szklanka cukru pudru
• sok z połówki małej cytryny
Dekoracja:
• 800 g cukru pudru
• 50 g glukozy
• 3 łyżeczki margaryny
• 4 łyżeczki żelatyny
• 70 ml wody
• aromat cytrynowy
• barwniki w proszku - niebieskie, różowe, brązowe (dosłownie odrobinki - 1/10 łyżeczki) LUB galaretki owocowe (kilka gramów) / kakao rozpuszczone w kilku łyżkach wody
• różne jadalne perełki, pisaki, m&m'sy itp. - według uznania
Wykonanie:
Babeczki:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Wlać ekstrakt waniliowy i dodać ziarenka z laski wanilii. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem i mleko i zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Piec w temp. 190 stopni około 20-25 minut.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać jajka ciągle miksując. Wlać ekstrakt waniliowy i dodać ziarenka z laski wanilii. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem i mleko i zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Wypełnić papilotki masą do 3/4 wysokości. Piec w temp. 190 stopni około 20-25 minut.
Lukier:
Przygotować chwilę przed dekorowaniem za pomocą masy cukrowej. Składniki utrzeć mikserem. Jeśli lukier wyszedłby zbyt rzadki dosypać troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku z cytryny.
Dekoracja:
Przygotowujemy masę cukrową. Cukier puder przesiewamy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie podgrzewamy ją nad parą wodną lub w mikrofalówce na krótkim czasie aby się rozpuściła - nie dopuszczamy do zagotowania. Do żelatyny wsypujemy glukozę, mieszamy. Na koniec dodajemy margarynę i znowu mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Wlewamy aromat cytrynowy. Powstałą papkę łączymy z cukrem pudrem i wyrabiamy masę do momentu aż będzie plastyczna. Dzielimy ją na kilka części (w zależności od ilości kolorów, które planujemy zrobić). Rozpuszczamy galaretkę/kakao/barwniki w kilku łyżkach wody i wlewamy na masę cukrową dodając odrobinę cukru pudru. Zagniatamy aż do całkowitego zafarbowania masy. Jeśli za bardzo się klei - dosypujemy cukru pudru, jeśli jest za twarda - dolewamy łyżeczkę wody. Lepimy kule i zawijamy je w folię spożywczą (masa wtedy nie powinna twardnieć, natomiast jeśli tak się będzie działo to podgrzewamy ją chwilę w mikrofalówce). Zabieramy się za dekorowanie - masę cukrową rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i przyklejamy je na babeczki za pomocą lukru. Z resztą masy postępujemy według uznania - lepimy kwiatuszki, tęcze, dodajemy jadalne perełki - a za klej służy nam lukier (jeśli zastyga - podgrzewamy go lub dodajemy trochę soku z cytryny i mieszamy).
co tu dużo pisać - cudeńka! :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie udekorowane!
OdpowiedzUsuńZapraszam do głosowania na mój wypiek: http://kuchnialidla.pl/wypiek/choinka-bezowa-z-kremem-piernikowym-i-powidlami-sliwkowymi-2
Napatrzeć się nie można, co za cuda! :)
OdpowiedzUsuńSą prześliczne, takie małe dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńale słodkie! :)
OdpowiedzUsuń