Tym razem gościnnie wpis dodaje siostra Patrycji - Ewelina. Kokosanki robiłam z myślą o Dniu Chłopaka - mój wręcz uwielbia odpustowe makrony i zjada je w ogromnych ilościach. Są banalne w wykonaniu i przepyszne w smaku. Mam nadzieję, że będą smakowały mojemu chłopakowi tak samo jak Patrycji, która ledwo po wyciągnięciu z piekarnika cały czas podbierała ;)
E.
Składniki (6 sztuk):
• 300 g wiórków kokosowych
• szklanka cukru
• 4 białka
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej miksować przez 5 minut na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dosypać wiórki kokosowe. Wyłożyć az pomocą dużej łyżki na posmarowaną wcześniej olejem blachę, formując kulki. Piec w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni około 20-25 minut, aż się zarumienią. Smacznego!
Uwielbiam rozmaite kokosowe wyroby! Prześliczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńchętnie przypomniałabym sobie ich smak, to mój smakołyk z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń