poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lody sorbetowe truskawkowo - cytrynowe


Najprostsze, najszybsze, najlepsze :)

Składniki (10 foremek):

Truskawkowe:
• 330 g truskawek
• 3 łyżki cukru
• sok z połówki cytryny

Cytrynowe:
• 300 ml wody
• sok z dwóch cytryn
• skórka z dwóch cytryn
• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Składniki na sorbet truskawkowy przekładamy do blendera i wszystko razem miksujemy. 
Wodę z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia, ściągamy z palnika i dodajemy sok i skórkę z cytryny. Obie miski z masami przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 45 minut. Po 1,5 h wlewamy do foremki pierwszą warstwę, po kolejnych 45 minutach następną i zalewamy ostatnią. Zostawiamy w zamrażalce na kilka godzin. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.