Deser robiony na Dzień Mamy :) Pochodzący z kwestii smaku, lekko zmodyfikowany przeze mnie - w szczególności jeśli chodzi o proporcje. Poniżej lista składników na 8 pucharków takich jak na zdjęciu.
Składniki:
- maliny 500 gramów (u mnie jeszcze mrożone, dlatego troszkę zafarbowały mus ;)
- Malibu (po łyżce na każdy pucharek)
- kakao (po niecałej łyżeczce na pucharek)
Mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 2 jajka
- 36 łyżek cukru
- 250 ml śmietanki 30% zimnej
Wykonanie:
Do pucharków włożyć maliny, polać Malibu. Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca. Roztopioną czekoladę wymieszać z 6 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.