niedziela, 22 grudnia 2013

Pierniczki Rudolfy


Inspiracja (jak niżej) załapana już w zeszłym roku, teraz przyszedł czas na wykonanie :) 
P.



Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 60 g cukru pudru
• 60 g masła/margaryny
• 100 g miodu
 10 g przyprawy korzennej
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 małe jajko

Dekoracja:
• czekolada mleczna/gorzka (20-30 g)
• lukier
• czerwone m&m'sy

Wykonanie:
Blaszki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z sodą. W garnku podgrzać miód, cukier puder i przyprawę korzenną, aż masa będzie płynna - odstawić i chwilę ostudzić. Wlać do mąki, dodać pokrojone w kosteczkę masło i jajko. Zagniatać ciasto do połączenia się składników i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką koła. Piec 8-9 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i za pomocą patyczka do szaszłyka rysować oczy i poroża. Noski z m&m'sów przykleić na pierniczki za pomocą lukru (najlepiej królewskiego - nie odpadną). Odstawić do wyschnięcia.



5 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.