Chrupiąca, cynamonowa kruszonka pod którą kryją się ciepłe jabłka. - szybki, prosty deser na chłodniejsze dni :) U mnie nie był planowany - zostało trochę pokrojonych jabłek, które były potrzebne do muffinek i trzeba je było jakoś wykorzystać... ;)
P.
Składniki (2 porcje, kokiłki 200 ml):
Nadzienie:
• 150 g jabłka
• 2 łyżki żurawiny
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3 łyżeczki cukru
Kruszonka:
• 1 łyżeczka cynamonu
• 30 g mąki pszennej
• 15 g cukru
• 15 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jabłko pokroić na małe kawałeczki, dodać żurawinę, cukier, płatki migdałowe, cynamon i wszystko razem wymieszać. Nałożyć do kokiłek. Zrobić kruszonkę - w misce rozetrzeć masło z cukrem i mąką. Posypać nią jabłka, a na wierzch dodać cynamon. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 25-30 minut. Smacznego :)
Uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńCudowny, jesienny deser, bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak chrupiacy wierzch i pyszne miękkie owocowe wnętrze <3
OdpowiedzUsuńMoje ulubione jesienne połączenie :-)
OdpowiedzUsuń