poniedziałek, 7 października 2013

Crumble z jabłkami i cynamonową kruszonką

crumble z jabłkami

Chrupiąca, cynamonowa kruszonka pod którą kryją się ciepłe jabłka. - szybki, prosty deser na chłodniejsze dni :) U mnie nie był planowany - zostało trochę pokrojonych jabłek, które były potrzebne do muffinek i trzeba je było jakoś wykorzystać... ;) 
P.

crumble z jabłkami i cynamonem

Składniki (2 porcje, kokiłki 200 ml):

Nadzienie:
• 150 g jabłka
• 2 łyżki żurawiny
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 2 łyżeczki cynamonu
• 3 łyżeczki cukru

Kruszonka:
• 1 łyżeczka cynamonu
• 30 g mąki pszennej
• 15 g cukru
• 15 g masła

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jabłko pokroić na małe kawałeczki, dodać żurawinę, cukier, płatki migdałowe, cynamon i wszystko razem wymieszać. Nałożyć do kokiłek. Zrobić kruszonkę - w misce rozetrzeć masło z cukrem i mąką. Posypać nią jabłka, a na wierzch dodać cynamon. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 25-30 minut. Smacznego :)

cynamonowe crumble

crumble z jabłkami

4 komentarze:

  1. Cudowny, jesienny deser, bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak chrupiacy wierzch i pyszne miękkie owocowe wnętrze <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione jesienne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.