Najlepszy chleb pszenny z dodatkami jaki ostatnio jadłam! Wyrósł na kompletnego faworyta wśród chlebów tego typu. Wszystko razem komponuje się wspaniale, a dodatek cebulki tworzy idealny wręcz smak. Zachwalam, ale polecam wypróbować! Szczególnie, że jest łatwy do zrobienia, a naprawdę tego warty... Bardzo długo zachowuje świeżość. Ja wcinam na sucho, ale rodzina zachwala z dodatkiem kremowego serka śmietankowego :) Przepis i wyrób mojej mamy.
P.
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 100 g drożdży świeżych
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 1/2 szklanki pestek dyni (łuskanych)
• 1/2 szklanki słonecznika (łuskanego)
• 1/2 szklanki prażonej cebulki
• 4 szklanki ciepłej wody
• 1/4 szklanki ciepłego mleka
* można również dodać 1/2 szklanki siemienia lnianego :)
Wykonanie:
Przygotować dwie duże keksówki, wysmarować lekko olejem lub masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Do miseczki wlać mleko, dodać cukier i rozdrobnić drożdże - odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać ziarna, cebulkę i sól. Po 15 minutach wlać wyrośnięte drożdże oraz wodę. Wyrabiać ciasto rękami do gładkości (może się lekko kleić). Przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 h. Wyciągnąć z pieca, chwilę odczekać i wyjąć z keksówek do ostudzenia. Smacznego! :)
Ta cebulka zdaje się dodawać chlebkowi masę świetnego smaku :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńsmażona cebulka daje aromat i niepowtarzalny smak, polecam
UsuńLubię bardzo chleb z cebulką :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Uwielbiam chleby z cebulką :)
OdpowiedzUsuńpoczęstuję się, bo jest to coś zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że ta cebulka w środku sprawią, że całość jest pyszna! No i chleb jest zdecydowanie błyskawiczny :)
OdpowiedzUsuńCzy ten chleb nie musi wyrosnąć przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńNie musi :) Jedynie te 15 minut na wyrośnięcie drożdży :)
Usuńjaka ma byc ta maka pszenna ?czy jakis numer/
OdpowiedzUsuńjaka pszenna maka czy pszenna do chleba?
OdpowiedzUsuń