środa, 25 września 2013

Mus figowy z cytrynowym jogurtem i pistacjami



Na niespodziewanych gości, do śniadania lub na podwieczorek - bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a zarazem pyszny, lekki i całkiem elegancki deser :) Połączenie kilku moich ulubionych składników, więc nie mogło być inaczej ;) 
P.


Składniki (2 porcje):

• 4 dojrzałe figi
• 1 jogurt naturalny (ok. 180-190 g)
• kilka kropel soku z cytryny
• starta skórka z połówki małej cytryny
• kilka pistacji do dekoracji
• 3 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Figi obieramy ze skórek i blendujemy wraz z łyżeczką cukru na gładką masę. Do jogurtu naturalnego wkrapiamy sok z cytryny, wrzucamy skórkę z cytryny i dwie łyżeczki cukru - wszystko razem mieszamy. Pistacje obieramy z łupinek i kroimy na mniejsze kawałki. Do szklanek przekładamy najpierw mus figowy, następnie jogurt, a na koniec ozdabiamy kawałeczkami pistacji. Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie ten smak...
    A zdjęcia bajkowe, jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodki i zrowy deser. Piękny jest!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.