piątek, 11 października 2013

Muffinki ananasowo - kokosowe

muffinki ananasowe z kokosem

W tych kwiatkach z ananasa już się kiedyś zakochałam i tylko czekałam na dobrą okazję, żeby je zrobić... Babski wieczór do takich oto okazji należy ;) Muffinki i krem też musiały być egzotyczne, a klasyczne połączenie kokosa z ananasem jak zwykle nie zawiodło :) 
P.


Składniki*:


Muffinki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• pół szklanki oleju
• 1 szklanka cukru
• 1 jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• 100 g jogurtu greckiego
• 100 ml syropu ananasowego z puszki
• 250 g ananasa z puszki
• 1 szklanka wiórków kokosowych

Krem:
• 3 plastry ananasa z puszki
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 110 g jogurtu greckiego
• 3 łyżeczki cukru
• 250 g mascarpone

Dekoracja:
• ananas (cały lub pół w zależności czy robimy mini czy normalne muffinki)

* wychodzą 24 sztuki w mniejszych papilotkach do mini muffinek (2,5 cm podstawa - takie jak na zdjęciach), natomiast w normalnych (5 cm podstawa) wyjdzie ich ok. 12-14 sztuk :)

Wykonanie:

Muffinki: 
Plasterki ananasa kroimy na małe kawałeczki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki kokosowe. W drugiej miksujemy mokre: jajko, jogurt grecki, syrop ananasowy, olej. Do mokrych wrzucamy sypką mieszankę i miksujemy chwilę do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy kawałeczki ananasa i mieszamy łyżką. Nakładamy do papilotek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut (mini muffinki) lub 25 minut (normalne). Ostudzić na kratce.

Krem:
Plasterki ananasa zblendować, następnie odsączyć z powstałego musu resztki wody. Do miski wrzucić wiórki kokosowe, jogurt, cukier serek mascarpone i zblendowany mus ananasowy - wszystko razem zmiksować. Włożyć do zamrażarki na 30-40 minut, a następnie przechowywać krem w lodówce przed nałożeniem na muffinki

Dekoracja:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ananasa obieramy ze skórki, odcinamy górę i dół. Tniemy go we w miarę cienkie plasterki za pomocą noża lub krajalnicy (ja jej użyłam, jest łatwiej). Szarpiemy boki plastrów (jak na zdjęciu poniżej) za pomocą widelca, noża lub/i łyżki do melona. Wykładamy plasterki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 1,5 h, Po pierwszych 30 minutach odwracamy plasterki na drugi bok i zwiększamy temp. do 170 stopni, po kolejnych 30 minutach zmniejszamy temp. do 90 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy krem na muffinki i dekorujemy kwiatami z ananasa. 




10 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.