poniedziałek, 5 maja 2014

Jogurtowy sernik na zimno z jagodami


Deser idealny. Fani serników na zimno, jogurtów i jagód będą zachwyceni!
Inspiracja przepisem z moich wypieków.com :)
P.


Składniki:
• 800 g jogurtu greckiego gęstego, w temp. pokojowej
• 160 g cukru pudru przesianego
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
• 20 g żelatyny
• 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%), schłodzonoej
• 300 g jagód mrożonych
• 150 g mascarpone

Wierzch:
• 200 g mascarpone
• 100 g jogurtu naturalnego (normalnego, nie gęstego)
• 2 łyżki ekstraktu z wanilii
• 3 łyżki mascarpone

Wykonanie:
W większym naczyniu zmiksować mascarpone, jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć. Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (koło 15-20 minut, szybko tężeje). Dodać rozmrożone jagody wraz z sokiem. Wymieszać aż masa zrobi się fioletowa. Przygotować formę o średnicy 23/24 cm i przelać do niej masę jogurtową z jagodami, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika (min. 4 h). Po tym czasie zrobić 'chmurkę' na sernik - zmiksować mascarpone z jogurtem, ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem do uzyskania takiej konsystencji aby można było masę łatwo rozsmarować po powierzchni sernika. Schłodzić jeszcze na godzinkę w lodówce. Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. mmmm *.* pyszności,coś mi się wydaję,że wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia do połknięcia! Dla mnie wariacje jagodowe są nieodzownym elementem lipca, kocham letni torcik jagodowy, myślę, że sernik też by skradł moją duszę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Kolor idealny. Spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie moje smaki
    Przepis zapożyczam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne te zdjęcia, aż się głodna robię :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.