poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Wiosenne ciasto cytrynowe z kiwi


Pierwsze ciasto z mojej nowej książki z  przepisami z jednego z ulubionych blogów, sprezentowanej przez N&K z okazji moich urodzin wraz z TYM tortem. Mój P. wybierał i był to strzał w dziesiątkę ;) Wiosenne, bardzo cytrynowe ciacho i naprawdę ładnie się prezentujące - jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych to gorąco polecam. Przepis z lekkimi modyfikacjami dotyczącymi ilości i składników na większą blaszkę. Publikuję na blogu w trybie przyspieszonym, specjalnie dla Karoliny S. (;
P.


Składniki (blaszka 25x29):

Ciasto cytrynowe:
• 270 g mąki pszennej
• 170 g cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 100 ml mleka
• 200 g masła (u mnie 50 g i 150 ml oleju)
• sok z cytryny
• skórka z jednej cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
• 1/3 płaskiej łyżeczki zielonego barwnika w proszku

Masa kremowa:
• 250 g mascarpone
• 250 g śmietanki 30% lub 36% schłodzonej
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Do dekoracji:
• kiwi 6-8 sztuk

Wykonanie:

Ciasto cytrynowe: 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą pianę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko, ekstrakt, sok i skórkę z cytryny, barwnik i zmiksować. Na koniec dodawać przesianą mąkę i proszek, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa kremowa i dekoracja:
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt z cytryny. Wstawić do lodówki na czas studzenia się ciasta. Po czasie wierzch posmarować kremem i poukładać na nim plasterki kiwi. Schłodzić.



4 komentarze:

  1. Aż woła kolorem, takie wiosenne ! :) Połączenie mascarpone z kiwi też musi dawać mieszanke pysznie równoważącą smaki :)

    Pozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam, wszyscy byli zachwyceni. Smak jest naprawdę niesamowity - intensywnie cytrynowy :D Szkoda tylko, że mój spód był delikatnie zielony, a nie tak ciemny jak na zdjęciu. Może to przez barwnik, dodałam w żelu, a nie w proszku. Zobaczymy jak to będzie następnym razem :) Tak czy inaczej jestem zachwycona - zdecydowanie ciasto na 6!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to wygląda - mniam. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm... kolor biszkoptu nieco odrażający. Nie przepadam za sztucznie wyglądającymi wypiekami.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.