poniedziałek, 24 lutego 2014

Ciasto Ptasie Mleczko, czyli lekka pianka na biszkopcie


Tym razem ciasto w wersji z pieczeniem lub bez - można upiec biszkopt samemu lub wyłożyć blaszkę kupnymi, podłużnymi biszkoptami. Bardzo proste w wykonaniu, wymaga tylko dłuższego chłodzenia. Rozpływa się w ustach... :)
P.


Składniki (duża blaszka):

Biszkopt:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mąki tortowej
LUB
• podłużne biszkopty jak np. tu

Pianka:
• 1 litr śmietanki 36% schłodzonej
• 2 galaretki czerwone (truskawkowe lub wiśniowe, wg uznania)
• dżem truskawkowy

Do posypania:
• wiórki kokosowe

Wykonanie:

Biszkopt:
Przygotować najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.

Pianka:
Jesli nie piekliśmy biszkoptu, wyłożyć biszkopciki do formy (ważne jest, aby wszystkie się stykały). Biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym na grubość ok. 1 cm. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, na samym końcu wlewamy zimną (lecz jeszcze płynną) galaretkę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt (można zrobić na górze wzorki widelcem) i studzimy w lodówce min. 4 godziny, ale najlepiej całą noc. Po wyjęciu z lodówki posypujemy wiórkami kokosowymi.

7 komentarzy:

  1. rewelacja, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne i w dodatku różowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, a wygląda cudownie i na pewno smakuje przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie to ciasto - deser wygląda. Smakuje z pewnością wyśmienicie, ale w jakiej ilości gorącej wody należy rozpuścić te 2 opakowania galaretek wiśniowych lub truskawkowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak na opakowaniu, można trochę mniej - zazwyczaj jak jest 500 ml to u nas 400 ml.

      Usuń
  5. Te dwie galaretki rozpusciic w 400 ml wody

    OdpowiedzUsuń
  6. Te dwie galaretki rozpusciic w 400 ml wody czy 1 galaretke w 400 ml wody

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.