wtorek, 26 listopada 2013

Pełnoziarnisty chleb z pestkami dyni i słonecznika


Świeży, chrupiący, doskonały zarówno w formie kolorowych kanapek, jak i zwykłej kromki z dodatkiem masła. Idealna baza śniadania. Przedstawiam przepis na maminy, niezwykle prosty chleb razowy :) 
P.s. Kto nie lubi razowca: można użyć także zwykłej białej, bądź w proporcjach pół na pół.
N.


Składniki (2 keksówki):
• 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
• 8 pełnych łyżek płatków owsianych
• 1 litr ciepłej wody
• 50 g świeżych drożdży
• 2 łyżki słonecznika łuskanego
• 3 łyżki pestek dyni
• łyżka soli
• łyżka cukru

Wykonanie:
Do miski wrzucamy rozdrobnione na kawałeczki drożdże, dodajemy sól, cukier oraz płatki owsiane. Całość zalewamy i odkładamy na 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
Po upływie czasu dodajemy 3/4 mąki i mieszamy. Następnie dodajemy słonecznik oraz pestki dyni, po chwili resztę mąki. Dokładnie mieszamy.
Formy (keksówki) smarujemy dokładnie margaryną. Wykładamy ciasto.
Pieczemy na dolnej półce piekarnika (z opcją góra-dół) w temperaturze 190 stopni przez 65 minut.
Gdy wyłożymy chleb z formy, warto obracać go co jakiś na boki, by się nie zaparzył.
Smacznego!

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.