poniedziałek, 16 września 2013

Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem


W ciastach z jabłkami nie lubię tylko ich obierania... ;)




Składniki (forma o średnicy 26 cm):
• 300 g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1,5 łyżki cynamonu + łyżeczka do posypania jabłek
• 1 łyżka kakao
• 5 jabłek
• 50 g orzechów laskowych
• 250 g jogurtu naturalnego
• 150 ml oleju
• 2 jajka
• 50 g miodu
• 100 g cukru

Wykonanie:


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałeczki. Mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier przesiewamy, dodajemy orzechy i odkładamy. Do innej miski wlewamy miód, olej, jogurt i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie wlewamy je do składników suchych i miksujemy wszystko razem, Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem formy. Obieramy jabłka na kawałki i układamy je na cieście, posypujemy łyżeczką cynamonu. Wkładamy do piekarnika na 50 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto,zdjęcia genialne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ciasto wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudnie. :) Mam ochotę na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie, bardzo lubię ciasta jogurtowe a za szarlotką przepadam:d smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przejrzałam kawał Twojego bloga i jestem zachwycona starannością wykonania, wyglądem tego, co przygotowujesz, i zdjęciami! Rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne :) wszystko mi w nim pasuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda pysznie:) Jesień bez ciasta z jabłkami nie może się obejść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znowu tu trafiam i znowu się zachwycam. :) Piękne zdjęcie i super ciasto! Zdecydowanie takie na teraz, jako poprawiacz humoru w te zimne dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo! Piękne zdjęcia, na widok których ślinka cieknie:) Uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.