czwartek, 18 lipca 2013

Babeczki cytrynowe z kremem jogurtowo - czekoladowym


Wczorajsze Natkowe pyszne babeczki cytrynowe (krem cudowny <3!), które określam mianem babeczek 'dobrych na wszystko'.


Składniki:

Babeczki:
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 130-140 g mąki
• 75 g cukru
• 115 g jogurtu naturalnego
• sok z jednej cytryny
• skórka z jednej cytryny
• szczypta soli
• 1/4 łyżeczki sody
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
• jogurt grecki (opakowanie 340 g)
• 100 g białej czekolady
• czereśnie do dekoracji

Wykonanie:

Babeczki:
Jajka, żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy masło, ucieramy aż do połączenia się w jednolitą masę. Przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i solą, i dodajemy na zmianę z jogurtem naturalnym. Napełniamy papilotki, pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 minut do suchego patyczka. Następnie studzimy na kratce.

Krem i dekoracja:
Jogurt grecki wykładamy na gazie na sitku na kilka godzin w lodówce do odsączenia. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Po odsączeniu się jogurtu mieszamy razem z białą czekoladą - miksujemy na puszystą masę. Schładzamy ok. 1h w lodówce, a następnie szprycujemy. Kładziemy po czereśni (mogą być również inne owoce). Przed poczęstunkiem schłodzić jeszcze chwilę w lodówce, aby krem był zbity. Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Z pewnością są dobre na wszystko. I jakie ładniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, uwielbiam takie muffiny z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.