Propozycja tarty na jesienne dni dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków i deserów :)
P.
Składniki:
Ciasto kruche (tarta o średnicy 28 cm):
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 110 g masła
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 jajko
• 210 g mąki
Wypełnienie:
• 500 g ricotty
• 4 łyżki cukru pudru
• 12 śliwek
• 3-4 łyżki miodu
• 70 g migdałów
• 100 g powideł śliwkowych*
*można zwiększyć do 200 g, będą bardziej wyczuwalne
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Do garnka wkładamy cukier, masło i przesianą mąkę. Miksujemy aż zrobią się okruszki, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i miksujemy raz jeszcze do połączenia się wszystkich składników. Lepimy z ciasta kulę, którą spłaszczamy, zwijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i przenosimy na formę o średnicy 28 cm. Dziurkujemy spód widelcem, wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy tartę z lodówki i przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 13 minut. Wyciągamy i studzimy.
Wypełnienie:
Migdały podprażamy na suchej patelni na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia się. Śliwki kroimy na 4-5 części. Podgrzewamy patelnię grillową również na średnią moc, układamy śliwki i polewamy miodem. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Trzymamy śliwki na patelni do momentu, aż nabiorą koloru i lekko zmiękną (ok. 8 min.). Odstawiamy patelnię z ognia, chwilę studzimy. Ricottę miksujemy z cukrem pudrem na krem. Tartę smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy 3/4 płatków migdałowych lekko je dociskając. Łyżką przekładamy serek ricotta na warstwę z migdałów. Na ricottę wykładamy ugrillowane śliwki i posypujemy resztą migdałów. Smacznego :)
obłędna! :)
OdpowiedzUsuńPiękna, kolorowa tarta, w sam raz do kubka herbaty w długie jesienne wieczory.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! :) przepięknie prezentuje się na tych zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! I piękna:)
OdpowiedzUsuńobłędna! :)
OdpowiedzUsuńTak tu się i klikam i czytam i oglądam...nie mogę przestać! Uwielam ricottę i jestem pewna, że ta tarta jest boska. Zdjęcia również!
OdpowiedzUsuń