Moje drugie trufle w życiu. Pamiętam, że pierwsze robione dwa lata temu zebrały dość pozytywne recenzje (jeszcze z przepisu z kwestii smaku, więc jakże mogło być inaczej ;)... Tym razem podobno też wyszło smacznie, mimo że coś tam sama namieszałam. Przy okazji naszła mnie refleksja - tworzenie i ozdabianie tego rodzaju słodyczy to dla mnie naprawdę dobra zabawa, która gwarantuje oderwanie się od szarej rzeczywistości. A pomysł na kolejne już jest... :)
Składniki (18 sztuk):
Trufla:
• 110 g białej czekolady• 3 płaskie łyżki śmietany 36%
• 4 łyżki jagód
• niepełna szklanka zmiksowanych biszkoptów (ok. 100 g)
Polewa i dekoracja:
• 200 g białej czekolady
• 2-3 łyżki wiórków kokosowych (u mnie były 4, jednak troszkę za dużo)
• 1/8 łyżeczki barwnika w proszku rozpuszczonego w 3 łyżeczkach wody
Wykonanie:
Trufla:
Biszkopty mielimy w blenderze, następnie to samo robimy z jagodami (do uzyskania gładkiej masy). Czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietanką nad parą wodną. Po jej rozpuszczeniu dodajemy jagody i biszkopty i chwilę miksujemy. Schładzamy ok. 2 godzin w lodówce, a przed lepieniem wkładamy masę jeszcze na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy masę i lepimy kulki (ok. 18 sztuk). Wkładamy na godzinę do zamrażalki.
Polewa i dekoracja:
Dwie łyżki wiórków kokosowych wsypać do małego woreczka i wlać 3 łyżeczki wody wraz z brawnikiem. Wstrząsać i ugniatać do momentu, aż wiórki zafarbują na fioletowy kolor. Wysypać na talerz aby przeschły (ok. 5-10 min.). Czekoladę (najpierw jedną, gdy się skończy to drugą) rozpuścić nad parą wodną, a następnie przelać do szklanki i moczyć trufle. Posypywać kokosem. Wstawić do zamrażalki na ok. pół godziny. Po tym czasie trufle są gotowe do podania. Smacznego :)
Są śliczne i pewnie smaczne. Troszkę misternej pracy, ale jaki efekt :))) Krys
OdpowiedzUsuńwyglądają fantastycznie, mogę się poczęstować?
OdpowiedzUsuńPiękne... i takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i apetycznie - no i boskie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie:) genialne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko. :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła na jedną pralinkę :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem wykonanej roboty. Pięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuńPiękne to mało powiedziane. Na prawdę imponujące trufelki!
OdpowiedzUsuńFantastyczne !! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, na początku myślałam że są posypane lawendą :)
OdpowiedzUsuńSą cudowne, wyglądają przepięknie, zjadłabym chętnie parę takich!
OdpowiedzUsuńjestem zauroczona! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńAleż są piękne! Zachwyciły mnie :)
OdpowiedzUsuńSa cudowne! :)
OdpowiedzUsuńcudownie się prezentują , muszą być smakowite
OdpowiedzUsuń