czwartek, 15 maja 2014

Hummus


W dniu dzisiejszym zachęcamy do przyrządzenia doskonałego smarowidła. Nic dziwnego, smak jest naprawdę ciekawy. Danie kuchni arabskiej, ostatnimi czasy bardzo popularne. Nie wymaga wiele pracy, a syci naprawdę na długo :) Przygotowane na bazie własnoręcznie robionej pasty tahini - zmielonego sezamu połączonego z oliwą.
N.




Składniki:
• pół szklanki ciecierzycy
• 5 łyżek sezamu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• pół szklanki wody (zimnej, przegotowanej)
• ząbek czosnku
• 3 łyżki soku z cytryny
• sól
• pieprz


Wykonanie:
Ciecierzycę wrzucamy do miski, zalewamy wodą mniej więcej w stosunku 3:1. Pozostawiamy na całą noc, pozwalając cieciorce napęcznieć. Kolejnego dnia gotujemy ok. 1 godz. na małym ogniu. Odcedzamy i studzimy. Sezam prażymy na patelni (ma uzyskać lekko złotawy kolor), uważamy jednak by go nie przypalić (nie nadaje się wówczas do użycia). Po ostudzeniu mielimy sezam na drobny pył (użyłam młynka do kawy) i dodajemy łyżkę oliwy. Mieszamy do połączenia. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, pastę sezamową, resztę oliwy, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. W trakcie miksowania dolewamy porcjami wodę. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Podajemy ze świeżym pieczywem razowym (jak na zdjęciach) bądź innym ulubionym :)




2 komentarze:

  1. ostatnio zajadam się hummusem - idealny na kanapki do szkoły :)
    piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.