poniedziałek, 27 maja 2013

Mus z białej czekolady z malinami



Deser robiony na Dzień Mamy :) Pochodzący z kwestii smaku, lekko zmodyfikowany przeze mnie - w szczególności jeśli chodzi o proporcje. Poniżej lista składników na 8 pucharków takich jak na zdjęciu.  

Składniki:
  • maliny 500 gramów (u mnie jeszcze mrożone, dlatego troszkę zafarbowały mus ;) 
  • Malibu (po łyżce na każdy pucharek) 
  • kakao (po niecałej łyżeczce na pucharek) 

Mus z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady 
  • 2 jajka 
  • 36 łyżek cukru 
  • 250 ml śmietanki 30% zimnej 

Wykonanie:

Do pucharków włożyć maliny, polać Malibu. Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca. Roztopioną czekoladę wymieszać z 6 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem. Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka. Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.


                                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.