poniedziałek, 24 marca 2014

Klasyczne waniliowe babeczki z kremem truskawkowa lemoniada


Ostatnio sezon urodzinowy, jeżeli chodzi o pieczenie, wymuszał tworzenie tortów - a już od dawna miałam ochotę na dawno niejedzone babeczki. Jako, że uwielbiam cytrynowe wypieki, chociaż w kremie musiała znaleźć się kwaśna nuta. Idealnie przełamała słodycz kremu maślanego.
N.


Składniki:

Babeczki:
• 2 duże jajka
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół szklanki kefiru
• 1,5 szklanki mąki
• 100 g masła (temp. pokojowa)
• 2 łyżki ekstraktu waniliowego
• pół łyżeczki soli

Krem maślany:
•  100 g masła (temp. pokojowa)
•  1,5 szklanki cukru pudru
• starta skórka z 1 cytryny (uprzednio sparzonej)
• 70 g truskawek
• sok z jednej cytryny


Wykonanie:

Na szybkich obrotach miksujemy masło, po chwili dodajemy cukier. Gdy powstanie jednolita masa, wrzucamy pojedynczo jajka, ciągle miksujemy. Po połączeniu wlewamy kefir oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiewamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, zwalniamy obroty miksera i miksujemy do czasu połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy powstałą masę do 3/4 wysokości foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stop Celsjusza. Pieczemy ok 20-22 minut (bądź do suchego patyczka). Po upieczeniu otwieramy piekarnik i pozwalamy naszym babeczkom ostygnąć w środku piekarnika. Pozostałe masło ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem do utrzymania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy do niego skórkę z cytryny. Do garnka wrzucamy mrożone truskawki i wlewamy sok cytrynowy. Podgrzewamy do momentu rozmrożenia owoców. Po chwili na ostudzenie przecieramy je przez sitko. Uzyskany mus wrzucamy do kremu. Ubijamy do połączenia się. Wkładamy na chwilę do lodówki, by krem stwardniał. Na koniec szprycujemy nim babeczki i wkładamy do lodówki, by ponownie masa stężała.
Smacznego!



P.s. A przy okazji - idealne na powitanie kalendarzowej wiosny w towarzystwie truskawkowej lemoniady. Nadchodzący sezon? PINK!


2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.